A zase ty školky……

Na začátku května se budou konat zápisy do mateřinek. Jsem skutečně ráda, že se mi podařilo (na základě skutečných potřeb rodičů) přesvědčit vedení města o nutnosti prodloužit otevírací dobu tam, kde školky zavírají v 16 h. Prodloužení není sice příliš výrazné, jedná se o půl hodiny, ale i ta půlhodina může pomoci řadě rodičů. Když jsem na podzim spustila dotazníkovou akci o potřebě změny otevírací doby, obdržela jsem i pár nesouhlasných reakcí v tom duchu, že děti mají být především doma s maminkami, že školka není žádné odkladiště. Ano, důležitost péče rodičů o děti je nezpochybnitelná. Od samého počátku prosazuji upravení otevírací doby podle obvyklé pracovní doby (odhlédnu-li od trojsměnného prac. režimu) - tedy ca 8:00 - 16:30. Nikdy jsem neříkala, že by dítě mělo být ve školce od šesti hodin ráno do šesti hodin odpoledne, to je nesmysl. Uvědomme si, že velká část školek nezměnila svou otevírací dobu možná od svého vzniku v minulém režimu. V dnešní době však spousta rodičů nedává děti do školky ráno před šestou, ale až před osmou, a při osmihodinové (resp. 8,5 hod) prac. době je logické, že si dítě mohou vyzvednout nejdříve v 16:30, a tudíž potřebují mít školku otevřenou ideálně do 17 h. Bohužel málokterý zaměstnavatel umožňuje zkrácené úvazky, a tak zkrátka je úlohou města nastavit veřejné služby tak, aby odpovídaly potřebám většiny jeho obyvatel. Zaměstnané matky (a otcové) nemají jinak mnoho možností, jak péči o dítě při práci zajistit. Věřím, že mírné prodloužení otevírací doby ve vybraných školkách bude rodiči oceněno, a že nikdo je nebude podezřívat z toho, že školku „zneužívají“ jen jako „hlídací službu“.

Mgr. Jiřina Hančarová, zastupitelka ČSSD, předsedkyně Komise RM pro výchovu a vzdělávání