Boleslavský chodec, druh určený k vyhynutíprosinec 2016

Vždy jsem byl fandou budování cyklostezek a cyklotras. Kolo považuji za dobrou alternativu nejen k automobilové dopravě, ale i jako vhodný prostředek pro relax. To, jak současné vedení města pojalo podporu cyklistiky ve formě budování stále nových a nových stezek mi však nejen rozum nebere, ale doslova i vadí. A jak mám možnost mluvit s lidmi, nejsem v tomto vnímání sám. Pokud radnice vybuduje novou kapacitu, jako například v ulici majora Frymla vedle železniční tratě, jde o krok správným směrem. Pokud však cesty pro cyklisty, kterých je navíc proti chodcům žalostně málo, budujeme na úkor chodníků, jde nejen o hloupost, ale i omezování většiny, která se zatím ještě pohybuje pěšky. Za téměř zrůdný počin považuji postupné budování cyklostezky na třídě TGM. Pruh, po kterém projede pár kolistů denně, zabírá více než půlku původního chodníku. Takže pokud jde rodina na nedělení procházku, má co dělat se na zmenšený chodník vejít. Pokud jdou rodiny dvě, nebo se proti sobě vyskytnou dva pár dvojic, musí se vyhýbat. A podobná situace je na třídě Václava Klementa, kde cyklistů jezdí o trochu více, ale stále to je jen zlomek chodců, mezi nimiž se proplétají i na cyklostezce. Není totiž divu, chodník je tam pro lidi opravu úzký. A při aroganci mnohých cyklistů, kteří svoji sílu demonstrují i výraznou rychlostí, jde často o zdraví. V posledních letech je módou ochrana nejrůznějších menšin. Těmi jsou zatím ve výrazném poměru k chodcům i cyklisté. Obávám se, že nastoleným trendem zmenšování chodníků tento poměr brzy otočíme. Nebude to však tím, že lidé přesednou na kola. Ale stane se to, že místo nedělních procházek zajedou osobním autem do nákupních center nebo zůstanou ve virtuálním světě, kde se jim nic fyzicky špatného nemůže stát.

Robin Povšík, zastupitel ČSSD