Riziko prodeje Centrothermu stále existuje

V posledním příspěvku před nadcházejícími volbami bych se ráda vrátila do minulosti, a to konkrétně do léta 2012. V červnu onoho roku přišlo vedení města v čele s primátorem Nwelatim s nápadem privatizovat Centrotherm, ziskovou a zdravou městskou společnost distribuující teplo. Důvod? Chyběly peníze v městské kase na roky slibovanou výstavbu krytého bazénu. A prodat ziskovou společnost byl ten nejjednodušší postup, jak si peníze opatřit. S tímto nápadem jsme rozhodně nemohli souhlasit. Už jen proto, že prodejem Centrothermu by město ztratilo kontrolu nad cenou tepla, které by tak zákonitě časem výrazně zdražilo a navíc veškeré zisky, které tato společnost generuje, by šly do soukromých rukou. Abychom prodej zastavili, zorganizovali jsme podpisovou akci, kterou podpořily více než 3 tisíce obyvatel Boleslavi. Zastupitelstvo tak i přes velký odpor vládnoucí koalice muselo vůli lidí respektovat a vyhlásilo referendum o privatizaci této městské společnosti.

Ráda bych tímto ocenila ohromnou občanskou aktivitu, kdy 6 256 obyvatel Mladé Boleslavi vyslovilo v historicky prvním místním referendu STOPKU privatizaci Centrothermu. Demokratickou cestou jste dali najevo nesouhlas se záměrem vedení města. Ačkoli primátor vedl mimořádně masivní a nákladnou kampaň ve prospěch privatizace s prosbou, aby se lidé referenda zúčastnili a řekli ano, podpořit ho přišlo jen 274 voličů. Přesto s plánem privatizace pokračoval. Po obrovském tlaku obyvatel a opozice z řad ČSSD radnice výrazně přehodnotila své představy. Původně chtěla prodat Centrotherm celý, následně se rozhodla si půlku ponechat. Rovněž ji nevyšel plán na mladoboleslavskou verzi kuponové privatizace Centrothermu. Zdejší lidé trik prohlédli a o akcie neprojevili zájem. Díky velkému odporu obyvatel se však investor nenašel a projekt utichl. Radní si na bazén půjčili 180 milionů, které budou muset v budoucnu splácet. A my se díky dlouholeté zkušenosti domníváme, že budoucí splátky dluhu budou chtít sanovat právě privatizacemi městských společností, jako jsou Centrotherm, Lesy města Mladá Boleslav nebo Vodovody a kanalizace.

Co říci závěrem? Cílem ČSSD nadále zůstává zachovat městské společnosti v majetku Boleslavi a dobře s nimi hospodařit ve prospěch zdejších obyvatel. Referendem jsme spolu s Vámi odvrátili první pokus. Nynější volby mimo jiné rozhodnou, zda se v blízké budoucnosti budou městské podíly prodávat či nikoliv. Když dáte důvěru ČSSD, máte jistotu, že privatizaci nepřipustíme.

Mgr. Jiřina Hančarová, zastupitelka města