Město má vyhlášku proti hazardu - místo útlumu ho však podporuje

Hazard má v Boleslavi zelenou. A to přes existující vyhlášku, která by měla zajistit opak.  V minulých dnech jsem získal písemný důkaz, že zdejší pravidla počty automatů konzervují. Požádal jsem ministerstvo financí o prověrku, zda aktuální vyhláška vymezující provozovny, v nichž mohou být herní přístroje umisťovány, je koncipována ve prospěch postupného ukončování heren. Závěr ministerské kontroly byl šokující. Stávající vyhláška, místo aby hazard utlumovala, dává provozovatelům garanci další existence heren. Jak je to možné? Vždyť nám radní slibovali, že dojde k útlumu, protože jakmile začnou provozovatelům končit licence, nové nedostanou. Jenže vyhláška je koncipována opačně. Pokud jakémukoliv provozovateli vyprší licence na výherní přístroj (terminál) a jeho provozovna je součástí městské vyhlášky, ministerstvo financí licenci automaticky obnovuje. Proto nám v Boleslavi automaty a herny nemizí.

Nechci spekulovat, zda ze strany tvůrců vyhlášky šlo o neomluvitelnou chybu nebo promyšlený tah ve prospěch bohaté hazardní lobby.  Za sebe mohu slíbit, že se pokusím vyhlášku změnit tak, aby končícím automatům nešlo udělit novou licenci a hazard byl postupně z našeho města vytlačen.

Robin Povšík, náměstek ministryně práce a sociálních věcí, zastupitel ČSSD